Coach Loes

Geïrriteerde vrouw Blog digitale energetische detox

Digitale energetische detox, 5 redenen waarom dit belangrijk is

Afval buiten zetten, huis opruimen, schuur opruimen. Allemaal opruimklusjes die regelmatig terugkomen, met spullen die zichtbaar en tastbaar zijn. Je struikelt over het speelgoed, in je lievelingsbroek zit een gat en het oud papier hoopt zich maar op. Heel logisch om hier wat aan te doen. Maar wat dacht je van alle ‘onzichtbare rommel’ die ook in jouw leefomgeving aanwezig is. Al het ‘digitale afval’ dat je energetisch kan verstoren. In dit artikel lees je mijn interpretatie van een digitale detox, 5 redenen waarom het goed voor je is om hier mee aan de slag te gaan en tips hoe je het kunt aanpakken.

Een digitale energetische detox; hoe ik dat zie

Waarom een blog over het belang van een digitale energetische detox. Het gaat me om de energie die verbonden is aan al jouw digitale zaken. Mailtjes die ophopen in je inbox, screenshots, appberichten. Documenten waar je nooit meer naar kijkt. De whatsappgroep van het afgelaste Buurtfeest in 2020 of het telefoonnummer van die ene ex-collega waarmee het niet helemaal gezellig geëindigd is.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofdzei mijn moeder altijd. Iets wat ik helemaal geloof, soms iets minder goed uitvoer maar wat regelmatig als stemmetje in m’n hoofd klinkt. Misschien heb je je fysiek huis wel goed aan kant, maar hoe staat het met de digitale zaken?

Onzichtbare bagage

Al deze onzichtbare bagage, die drukt op jouw gemoed, op je energie, op je mindset en zelfvertrouwen. Herken je dat weeïge gevoel dat je krijgt van bepaalde foto’s of nummers in je telefoonlijst. Afgelopen tijd ging er van alles mis met het beëindigen van een verzekering en ik werd al geïrriteerd als ik de naam van de verzekeringsmaatschappij weer zag staan. De kwestie is opgelost, maar je voelt wel aan wat dat kan doen als ik de mails niet weggooi en ze naar onderen zakken in de krochten van mijn inbox. 

Het zijn niet letterlijk de mailtjes, maar het gevoel dat het met zich meebracht en waar het met mij deed. Dáárvan mag je eens bewust kijken, hoe zit dat bij mij en wat doe ik ermee?

Vrouw met verhuisdozen blog digitale detox

Zet het allemaal eens in de woonkamer

Mijn interpretatie van een digitale energetische detox is het bewust bekijken, opruimen, verwijderen van alle onzichtbare digitale zaken die aan je blijven plakken en ongemerkt energie kunnen vreten.

Stel je eens voor dat die mailtjes, die ongebruikte groepen, telefoonnummers van oude dates, ontslagbrieven, worddocumenten met niet meer relevante hersenspinsels… dat die allemaal in jouw woonkamer zouden staan. Het wordt ongetwijfeld een drukke boel. En fijne gevoelens krijg je er niet perse van.

Als je dit herkent weet je misschien niet waar te beginnen. Met 2947 ongelezen mailtjes in je inbox, of de melding van jouw telefoon dat je bijna geen opslagcapaciteit hebt lijkt misschien alles prio.

Hoe weet je waar te beginnen?

Zet die eerste stap: kies er gewoon één die het meeste prioriteit heeft. Of één die het makkelijkst is als je gemotiveerd wilt raken en ga daar eerst mee aan de slag.

Waarom je dit zou moeten doen? Dat zet ik hieronder uiteen.

5 redenen om digitaal te detoxen

  • Met opruimen krijg je weer overzicht, je kunt dingen sneller vinden, je raakt niet afgeleid of overweldigt doordat je dingen ziet ‘waar je altijd nog eens wat mee wilde doen’.
  • Het geeft rust en ontspanning wanneer je dingen direct kunt vinden én scheelt tijd
  • Je krijgt niet continu prikkels (nogmaals, een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd)
  • Met het afsluiten van het één ontstaat weer nieuwe ruimte voor het oppakken van iets nieuws. De appgroep van mijn opleiding werd jaarlijks ‘opgeheven’. Als dat niet was gebeurd had ik nu nog in 3 appgroepen gezeten.  Je blijft een beetje ‘daar’ en houdt de deur open. Wie weet wat er gebeurd als je het concreet opruimt. Wat zou er dan zomaar kunnen ontstaan?
  • Als je contacten, berichten of foto’s hebt met een vervelende bijsmaak kies dan eens bewust wat je daarmee wilt. Heb je nog een lastig gesprek met iemand te voeren, dat je telkens uit de weg gaat? Staat er nog een ex in jouw contacten waarvan je weet dat het beter is om die te verwijderen? (en wat houd je nog tegen). Hetzelfde geldt voor de rest. Krijg je buikpijn doordat er vervelende herinneringen aankleven en wil je er nog wat mee? Of zit dat er niet in en kun je het beter verwijderen. Het maakt niet wat je kiest, als je maar bewust kiest. Oppakken of afscheid nemen.

Praktische tips om op te ruimen

  • Maak groepen aan in jouw foto app, of inbox en swipe je bestanden hier in. Het is zo makkelijk terug te vinden, het helpt om het opruimen bij te houden en je creëert overzicht
  • Vraag je eens af waarom je eigenlijk zoveel verzameld hebt
  • Maak eens in de zoveel tijd een echt fotoboek (en ruim meteen je digitale foto’s op uit die periode)
  • Plan een vast moment in, in de week om gefaseerd op te ruimen en direct ook om een beetje bij te houden
  • Weggooien en ordenen is één, maar neem de stroom aan informatie die je ontvangt ook eens onder de loep. Schrijf je uit bij nieuwsbrieven, zet de stille modus aan bij instagram, demp whatsappgroepen etc.
  • Wat sociale media betreft, bekijk eens wie je allemaal volgt en of dat nog wel matcht. Scroll ook eens tussen je volgers en voel eens of dat allemaal goed voelt. Fake accounts elimineer ik bijvoorbeeld altijd direct.
  • Stel je bent aan het opruimen en je kunt geen afscheid kunt nemen van iets of iemand en je komt daar zelf niet uit, weet me dan te vinden. Wie weet mag er eerst nog iets naar boven komen of besproken voordat je kunt besluiten wat te doen

Fysieke energetische detox

In dit artikel ging het over digitaal energetisch detoxen. Hetzelfde geldt voor de fysieke spullen die wat oproepen. Durf je die trui die je kreeg van tante Ans niet goed weg te doen of wat te denken van die broek waarvan je al 5 jaar hoopt dat ie binnenkort weer past. Beide roepen gevoelens op die je net als hierboven kunt behandelen. Beeld je gewoon in dat het niet achterin je la ligt, maar levensgroot in je woonkamer. Wedden dat je dan makkelijker kunt kiezen of je het weg wilt gooien of houden?

 

Kom je er niet uit of wil je reageren op dit blog? Stuur me een berichtje, leuk! (info@coachloes.nl). Meer inspiratie op doen? Of volg me op social media.

Vrouw met thee blog digitale detox