Coach Loes

Waarom lukt het mij niet, klimmen in de leerkuil

Waarom lukt het mij niet? Ontdek de leerkuil en krijg weer grip.

Iets nieuws leren, een eerste stap zetten, nieuwe gewoonten aanleren. Waarom lukt jou dat niet? Lijkt dit bij jou moeilijker te gaan als bij een ander? Iets leren is vaak een uitdagend proces. Soms denk je dat je het onder de knie hebt en dan volgt er al weer een nieuwe uitdaging. Mag het leren wel wat soepeler? Goed nieuws; want je kunt altijd leren (bij)leren. En zoals met alles, je moet even weten hoe! De metafoor van de leerkuil kan je hier goed mee helpen.

Wat is de leerkuil?

De leerkuil is een visuele metafoor in de vorm van een U en het geeft de verschillende stadia van leren weer.

 • Comfortzone: In het begin bevind je je in de comfortzone. Je beheerst het al aardig, je kunt de taken uitvoeren en je voelt je veilig.
 • Vallei van onwetendheid: Wanneer je iets nieuws gaat leren, daal je af in de vallei van onwetendheid. Er ontbreekt informatie, je maakt fouten en ervaart frustratie en onzekerheid. Soms sta je nog steeds bovenaan de kuil, omdat het lastig is om in beweging te komen.
 • Leerzone: Naarmate je oefent en volhardt, begin je jouw taak/jouw vaardigheid/de opdracht te begrijpen. Je klimt uit de vallei en komt in de leerzone. Je leert actief, stelt vragen, maakt fouten die je verder helpen en ervaren geleidelijk aan meer grip op de materie.
 • Groeizone: Uiteindelijk bereik je de groeizone. Je hebt de nieuwe kennis en vaardigheden onder de knie gekregen en kunt deze toepassen in verschillende situaties. Je voelt je competent en gemotiveerd om verder te leren en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Gefeliciteerd, door jouw eigen inzet ben je aan de overkant van de leerkuil gekomen.

Waarom lukt het mij niet?

Alleen al deze vraag kan frustratie oproepen. Misschien zag jij de oplossing vaak in één oogopslag en heb je nooit leren leren. Misschien was je altijd aan het stampen en herhalen, net zolang tot je de stof kon opdreunen. Mogelijk zie jij frustratie en niet-weten als falen, in plaats van gezonde gevoelens die je tegen kunt komen tijdens het leren van iets nieuws. De leerkuil helpt begrijpen dat frustratie en moeilijkheden normale onderdelen van het leerproces zijn. Het dalen in de vallei van onwetendheid is niet iets om bang voor te zijn, maar juist een teken dat je nieuwe informatie aan het opnemen bent.

Als het je lukt om de leerkuil in te gaan kun je;

 • Volharding opbouwen: je weet dat de weg naar succes soms lastig is, maar door te blijven oefenen zul je uiteindelijk je doel bereiken.
 • Fouten omarmen: Je ziet fouten niet als mislukkingen, maar als leermomenten die je helpt te groeien.
 • Gemotiveerd blijven: De leerkuil herinnert je aan de voldoening die je ervaart wanneer je nieuwe kennis en vaardigheden verweeft.

Tips om makkelijker door de leerkuil te navigeren:

 • Bepaal een eerste kleine stap: Hoe spannend ook, zo kom je in beweging.
 • Stel haalbare doelen: Breek grote leerdoelen op in kleinere, behapbare stappen.
 • Zoek steun: Vraag hulp aan iemand die je vertrouwt en waar je je fijn bij voelt.
 • Vier je successen: Erken je voortgang, hoe klein die ook mag lijken.
 • Stap uit je comfortzone: Daag jezelf uit om nieuwe dingen te proberen.
 • Wees geduldig: Leren kost tijd en inspanning.

Bang dat je er niet meer uitkomt?

Als je aan het begin staat van iets kan het soms zo groot en spannend voelen. Wil je weten of jij ook met de leerkuil te maken hebt? Wil je even sparren over wat jouw eerste stap zou kunnen zijn of wil je begeleiding bij het doorlopen van jouw kuil? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Misschien vind je het blog over mindset ook interessant.

 

Bovenop de berg, de leerkuil