Coach Loes

Rust-aan-tafel-blog-coach-loes

Creëer rust aan tafel: zo wordt samen eten weer gezellig

Samen eten kan zo heerlijk zijn. Na een drukke dag is het fijn om bij elkaar te komen en te vertellen over de dag. Maar wat als dat niet lukt omdat er geen rust aan tafel is?  Wanneer het niet gezellig is aan tafel dan is dat vervelend. Kinderen zitten te klieren of gaan van tafel. Of jij bent nog steeds druk bezig met het helpen van de jongste en komt maar niet aan je eigen eten toe. Jouw partner zit tegenover jou en heeft zelf nergens last van. Wil jij weer gezellig aan tafel zitten? Gelukkig is er een eenvoudige oplossing die je ook nog eens makkelijk kunt uitproberen.

Is het niet gezellig aan tafel?

Misschien zijn jullie ooit uit praktische redenen begonnen met een kind naast de ouder ( wel zo handig met voeren of helpen met eten), of zit het kind tussen ouders in, in de kinderstoel aan het hoofd van de tafel. En als iedereen zo is blijven zitten, ook wanneer de kinderen ouder zijn geworden, dan kan een volgorde gaan wringen en allemaal gedoe opleveren.

Hoe krijg je rust aan tafel

De oplossing ligt vaak in het veld van systemisch werk. Misschien heb je weleens van opstellingen gehoord. Het uitgangspunt van systemen is dat iedereen zijn eigen plek heeft waar je het beste tot je recht komt. In relaties onderling, maar ook letterlijk, bijvoorbeeld aan tafel. Systemisch werk gaat uit van een volgorde. Deze volgorde is extra van belang in je eigen familie. In een systeem dat klopt is er balans, evenwicht en rust. De maaltijd verloopt rustig en er heerst een fijne sfeer. Is deze volgorde verstoord dan kun je dit snel merken. Misschien dat je het zelf nog verstandelijk wegredeneert, maar kinderen zullen zich door hun oprechte en pure levenshouding melden in de vorm van verstoren.

Ordening geeft rust

In ons reptielenbrein zit een vaste volgorde opgeslagen. Vader, moeder en dan de kinderen van oud naar jong. Iedereen heeft een afgebakende plek. Je kunt je misschien voorstellen dat vader beschikt over mannelijke kwaliteiten, net als moeder met de hare. En wat er gebeurt als deze twee plekken worden omgedraaid. Weg rust aan tafel… Ook wanneer kinderen op een plek van de ouder zitten kunnen er interessante dingen gebeuren. Deze oer volgorde houdt in dat je een plek hebt, met vast verantwoordelijkheden en eigenschappen waarmee je het beste tot je recht komt.

Hoe zit je op dit moment aan tafel?

Je leest dit blogartikel niet voor niks. Waarschijnlijk loopt het niet zo lekker bij jullie aan tafel, bijvoorbeeld tijdens gezamenlijke maaltijden. Er is onrust, kinderen lopen te klieren en je lijkt geen fatsoenlijk gesprek te kunnen voeren. Je hoofd begrijpt niet wat er gaande is, maar ondanks goedbedoelde pogingen om het gezelliger te maken verandert er niet zoveel. Misschien ben jij de enige die het merkt en vindt de rest het wel prima. Of zijn er meer gezinsleden die zo snel mogelijk weer van tafel af willen. Misschien wil je meer steun van je partner en ontbreekt dat nu voor jouw gevoel.

Welke volgorde geeft rust?

Vanuit het uitgangspunt van opstellingenwerk geldt er een vaste volgorde. Uitgaande van een rechthoekige tafel zitten vader en moeder aan de lange zijde. De vader zit rechts, dan moeder ernaast en daarna de kinderen van oud naar jong.

Heb je een eenouder gezin? Ga dan zelf op de eerste positie zitten met de kinderen van oud naar jong links naast je.

Samengesteld gezin
In een samengesteld gezin worden twee gezinssystemen samengevoegd. In een dergelijk gezin geldt de regel, kinderen uit eerdere relaties gaan voor kinderen uit de huidige relatie. Vader zou bijvoorbeeld op de eerste positie kunnen zitten, met daarnaast zijn kinderen, vervolgens de moeder met haar kinderen.

Gezinnen waarin iemand wordt gemist
In een familiesysteem hoort alles er altijd bij. Wanneer een gezinslid is overleden, niet meer in huis woont of door andere reden, dan hoort hij/zij nog steeds bij het systeem. Je hoeft dan niet letterlijk een lege stoel neer te zetten, maar erken de persoon die er niet kan zijn. Bijvoorbeeld door in gedachten een bordje te plaatsen op zijn/of haar plek of op andere manier te erkennen.

Het is een kwestie van experimenteren en de tijd nemen om te wennen.

Probeer het eens uit

Het kan zomaar zijn dat het zitten op een nieuwe plek wat weerstand oproept. Misschien is het lastig om te wennen. Of was het uitzicht op je oude plek veel fijner. Of willen kinderen graag terug naar hun plek naast papa of mama. Gun iedereen een tijdje om te wennen. Of spreek af dat het een experiment is dat je graag wilt uittesten en waarom. Na een paar weken kun je het effect meten. Leg bij weerstand vooral ook uit waarom jij rust aan tafel belangrijk vindt en wat het met jou doet als het niet gezellig is. 

Wat brengt de nieuwe tafelindeling je?

Ik ben benieuwd of net zoveel rust brengt in jouw gezin als het destijds bij de mijne deed. Heb je nog vragen of wil je er over doorpraten, neem gerust contact op. Laat gerust weten hoe het veranderen van de plek aan tafel jouw gezin heeft gebracht. Stuur gerust een reactie via info@coachloes.nl.

Rust aan tafel coach loes